Share this post

Μπορούν τα virtual συνέδρια να αντικαταστήσουν τα συνέδρια όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς επαγγελματίες στον χώρο των εκδηλώσεων στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη την εποχή του Cοvid-19.

Το ερώτημα δεν είναι βέβαια αν μπορούν αλλά για πόσο θα χρειαστεί, καθώς η εποχή και οι εξελίξεις δείχνουν πως είναι μονόδρομος για να διατηρηθεί ο κλάδος εν ζωή.

Σίγουρα η εμπειρία του συνεδρίου με φυσική παρουσία δε θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί από ένα online event λόγω της κοινωνικής φύσης των ανθρώπων. Υπάρχουν όμως αρκετά οφέλη, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πρακτικά που μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια physical events από online.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία η οποία έχει εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα ή σε όλο τον κόσμο και διοργανώνει κάθε χρόνο ένα event για να εκπαιδεύσει τα νέα προϊόντα του brand στο προσωπικό της, θα επιβαρυνθεί υπερβολικά αν συγκεντρώσει στην Αθήνα όλο της το προσωπικό. Το virtual online event μπορεί να φέρει τους ανθρώπους της επαρχίας πιο κοντά στις εξελίξεις και να εξαλείψει το δυσανάλογο πλεονέκτημα των συνάδελφων τους που μένουν στα αστικά κέντρα, καθώς οι πληροφορίες θα φτάσουν σε όλους με τον ίδιο τρόπο

Ήδη εταιρείες όπως η δικιά μας έχουν καταφέρει να υπερπηδήσουν σημαντικά εμπόδια και να φέρουν στο σπίτι του καθενός την διερμηνεία συνεδρίων προσφέροντας στους διερμηνείς τις συνθήκες που θα έπρεπε να έχουν για να αποδώσουν σωστά και να κάνουν τους συνέδρους να κατανοήσουν απόλυτα το περιεχόμενο με την ποιότητα ήχου που έχει ένα physical συνέδριο.

Ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε σε μια εποχή όπου ένα μεγάλο ποσοστό συνεδρίων θα γίνονταν μέσω διαδικτύου. Απλά η διαδικασία αυτή επισπεύσθηκε λόγω των καταστάσεων ίσως 4-5 χρόνια.

Σίγουρα όμως όχι απλά δε θα πάψουν να υπάρχουν τα physical συνέδρια όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά πάντα θα αποτελούν την πλειοψηφία και μια σταθερή αξία, δεδομένης της ανθρώπινης φύσης μας και της εγγενούς ανάγκης μας και ροπής μας για κοινωνικοποίηση.

Σύμφωνα και με την άποψη της συμβουλευτικής ψυχολόγου Ειρήνης Ορφανού, η δια ζώσης επικοινωνία είναι πάντα διαχρονική και προτιμάται από όλους εκτός αν συντρέχουν λόγοι άλλοι, υγείας ή έλλειψης χρόνου. Η βλεμματική επαφή, η ενέργεια, η συναναστροφή με τους άλλους συμμετέχοντες, ο σχολιασμός, η μη λεκτική επικοινωνία, δε μπορούν να αντικατασταθούν από μια οθόνη.

Αλέξης Παντερλής

Διαβάστε επίσης

5 Μαρτίου, 2018

Interpreters’ Training...

Η Διερμηνεία Συνεδρίων Μέσα στο ολοένα και πιο...

5 Μαρτίου, 2018

Μια «ανοιχτή»...

Στο πλευρό των διοργανωτών, με έμπρακτη...